Hur kommer man igång?

Många har vi gjort misstaget att satsa för hårt när vi börjat träna. Vi vill så mycket och det är så lätt att med motivationen i ryggen köra i gång stenhårt med att träna precis varje dag i veckan. Men kommer det att hålla i längden, kommer motivationen att finnas kvar efter tre veckors hårdkörning? Förmodligen inte. Då är det mycket bättre att börja från andra hållet, det vill säga att man börjar smått och sedan bygger på allt eftersom. Här kommer några råd på vägen till dig som vill komma i gång med en hållbar träning:

  1. Är du inte alls van att röra dig så råder vi dig först till att under en period satsa på vardagsmotionen. Om du exempelvis tar bilen till jobbet tre kilometer bort så kan du istället gå eller cykla. Vid lättare handling så byter du också ut bilen mot en promenad. Börja så för att vänja kroppen vid att röra på sig.
  2. För att träningen ska bli hållbar så är det viktigt att det är kul. Det är i princip omöjligt att tvinga sig att spela tennis två gånger i veckan om man hatar tennis. Det går bara inte. Men tycker du om att simma så är det en utmärkt träningsform och då kanske är där du ska starta, en timmes simning en gång i veckan exempelvis.
  3. Prova på olika träningsformer. Det man aldrig har provat vet man heller inte om man tycker är kul. Kanske du kan köpa ett klippkort på ett gym eller Friskis och svettis där de erbjuder flera olika träningsformer, då kan du prova på en ny träningsform i veckan. Kanske du bara älskar spinning, eller tycker att Zumba är jättekul.
  4. För att muskler och ben i kroppen ska må bra och hålla sig fräscha så behöver de tränas, det absolut bästa sättet är styrketräning, det bara är så. Då belastas ben och muskler och får en tillväxt och blir starkare och uthålligare, vi har ju bara en kropp och den ska hålla hela livet.
  5. Ut och Powerwalka eller ta promenader. En promenad om dagen har visat sig genom forskning vara effektiv mot både kropp och själ. Promenaderna verkar avstressande och ångestminskande och patienter med en depressions diagnos kan få promenader på recept just för att de är så effektiva och välgörande för välmåendet.
  6. Få med en kompis på träning. Är man två eller fler så brukar det vara svårare att förhandla sig från träningen, man kan istället peppa varandra. Det absolut svåraste steget är steget till träningen, när man väl är där så brukar det gå utav bara farten och efteråt så känns det ju såklart jättebra, det är den känslan man ska komma ihåg nästa gång det är dags att bege sig till träningshallen.
  7. Om du skulle missa ett träningspass av någon anledning, kom ihåg att det inte är en ursäkt för att missa nästa träningspass. Det är bara att köra vidare som att inget har hänt. Blicka framåt!