Muhammad Ali- Tidernas bästa i tungviktsboxning!

Muhammad Ali födde 1942 som Cassius Marcellus Clay Jr I Louisville, Kentucky. Han är den genom tiderna mest framgångsrika boxaren i amerikansk historia. Historien om Clay och hans framgångar började redan när han var endast tolv år gammal och fick sin cykel stulen. Han gick då till polismannen Joe Martin och sade att när han får fatt i tjuven så skulle han klå upp honom. Joe, Martin, som också var boxningstränare, fick Clay på andra tankar då han föreslog att han i stället skulle komma till gymmet och träna boxning. Det visade sig att Clay var en riktig naturbegåvning.

Clays karriär tog fart och han gjorde sig känd hos publiken och tidningarna genom att kaxigt och självsäkert ta ut segrarna i förskott, han började till och med tippa offentligt i vilken rond han skulle ta motståndaren på knockout, allt som oftast hade han dessutom rätt. Under sina år som aktiv vann han över stora namn som Sonny Liston, Henry Cooper och Archie Moore. Clay var känd som provokatör och retade gallfeber på sina motståndare när han körde sin stil om att vara störst, bäst och vackrast.

I mitten av sextiotalet så konverterade Clay till Islam och tog då namnet Muhammad Ali. Det stormade rejält kring honom när han vägrade delta i Vietnam kriget och han blev avstängd under flera år från boxningen. Han menade att hans islamska tro hindrade honom från att döda en annan människa. Han gjorde sedan comeback och vann ytterligare flera segrar i tungvikt. Enligt flera experter inom boxning så finns det ingen tungviktare någonsin som haft ett sådant fantastiskt fotarbete som Ali hade i sina yngre år, hans reflexer var också något utöver det vanliga. Han slag var inte de mest kraftfulla och det var många andra boxare i tungvikt som slog hårdare än honom, men vad hjälpte det när han var alldeles för snabb för att någon skulle få in en tillräckligt hård smäll på honom.

Muhammed Ali var god vän med Elvis Priestley och har i intervjuer berättat om deras vänskap. Inför Alis sista titelmatch i Las Vegas så gav Elvis honom en boxningsmantel, en gest som betytt mycket för honom och ett minne som han har behållit genom åren.  Enligt Ali så lånade Elvis hans stuga strax innan han dog för att komma bort från media och strålkastarljuset. Vänskapen dem i mellan var speciell och Ali har beskrivit Elvis som den mest ödmjuka och snälla människa som han någonsin träffat.

Privat så har Ali varit gift fyra gånger och har nio stycken barn, sju flickor och en pojke. I mitten av åttiotalet så drabbades han av Parkins sjukdom som gjorde att han fick svårt att gå och ett sluddrande långsamt tal. Han bor i dag med sin barndomsvän och fjärde fru Yolanda William i Michigan och lever ett stillsamt och tillbakadraget liv långt borta från boxningens strålkastarljus. Men legenden om boxaren Muhammad Ali lever vidare i all evighet, för väldigt få har ens kommit i närheten av hans storhet.