Styrketräning

Att börja styrketräna är nog den bästa tjänsten som du kan göra för din kropp av många olika anledningar. Vi har en kropp och den ska hålla livet ut. Det som är så bra med styrketräning, om den utförs på rätt sätt, är att det stärker kroppen och gör att den klarar av mer. Cardio i all ära med ökat flås och träning av hjärt och lungmaskinen så stärker inte Cardio kroppen som styrketräningen gör.

I dagens allt mer stillasittande samhälle så behövs styrketräningen mer än någonsin. Om du går i tankebanorna att börja styrketräna så råder vi dig att söka upp ett lokalt gym och ta hjälp av en personlig tränare eller gyminstruktör som kan hjälpa dig med att ta fram ett träningsschema som lämpar just dig och din kropp. Det är också väldigt viktigt att få till rätt teknik redan från början så att man inte skadar sig, tekniken är också viktig så att man tränar de muskler som man är ute efter att träna.

Viktigaste övningarna vid styrketräning är de som tränar flera muskler samtidigt, dessa brukar kallas för basövningar och till dessa hör:

Knäböj– En av de överlägset bästa övningar som man överhuvudet taget kan utföra i ett gym. Övningen tränar hela kroppen. När du utför knäböj så är det viktigt att du har en rak rygg samtidigt som du försöker komma så långt ner som möjligt i böjen, det är då du krämar ur det mesta ur övningen.

Marklyft– Marklyft är styrkeövningen med stort M, en övning som tränar nästan varenda liten muskelfibrer i din kropp. Utför du marklyft under dina träningar så kommer du att få hälsovinster som:

  1. Bättre rygghälsa
  2. Stor muskeltillväxt och därmed en starkare och friskare kropp.
  3. Träna många stora muskelgrupper samtidigt och därmed också förbättra din ämnesomsättning.

Chins- En övning som är både älskad och hatad då den kräver en del grundstyrka för att kunna utföras överhuvudtaget. I början så kan man träna med hjälp av ett gummiband för att ta sig upp, med tiden så tar du ett svagare och svagare band till du slutligen själv kan ta dig upp, sedan så är det bara att nöta och återigen nöta. Rätt utförd så är den överlägset den bästa övningen för överkroppen. Har man svårt att utföra chins så kan man börja med att nöta armhävningar och bänkpress för att bygga upp bröstmuskelaturen.

Dips- Även dips är en utomordentligt bra överkroppsövning med fokus på bröstmuskler och triceps. Dipsen kan utföras i olika svårighetsgrader då att sänka sig utan stöd är tyngre än att ha händerna mot en bänk och benen utåt och sedan sänka ner överkroppen. Då får armar och bröst lite hjälp och stöd från benen och man behöver inte bära hela sin kroppstyngd under övningen. Är du otränad så kan du börja med den sistnämnda för att sedan gå över till de svårare dipsen då du lyfter hela din kroppsvikt.

Rådet är alltså att satsa på övningar som tränar många muskelgrupper samtidigt och undvika de som isolerar en och samma muskel, åtminstone i början.