Kosten

Hur kosten ska se ut i samband med träning beror på helt vilken träningsnivå du ligger på. Någon som tränar på en tävlingsnivå måste vara mer noggrann med sin kosthållning för att få ut det ultimata av sin träning. Hos oss andra dödliga så är det varierad och näringsrik mat som gäller.

Är du ute efter att gå ner i vikt så är det lätt att halka på så kallade quickfix i form av dieter och bantningspiller, gör inte det för resultaten är bara tillfälliga och det enda som händer är att man i stället lägger på sig ytterligare några kilon när man inte orkar hålla dieten längre. Våra tips är därför:

  1. Ät frukost och ät dig mätt. Har du svårt för att tugga i dig mat så tidigt på morgonen så kan du endera vänta någon timme innan du äter frukost eller kanske äta en mer lättsmält frukost i form av en nyttig smoothie. Rostat vitt bröd med marmelad kan vara ok ibland men inte varje dag då det innehåller i princip noll näring.
  2. Variera dina mellanmål och tvinga inte i dig sådant som du inte tycker om. Ja, Chiafrön är nyttigt men att tvinga i sig det varje dag just därför är inget hållbart alternativ. Hitta dina egna nyttiga råvaror, det finns ju massor och det behöver inte vara några konstigheter, en skiva grovt bröd med lite keso är ett kanonalternativ. Eller en knäckemacka med makrill, det du gillar.
  3. När det kommer till lunch och middag så är det bästa att äta måltiden enligt tallriksmodellen. Bra kolhydrater, bra protein, fleromättat fett och grönsaker. Vill man förlora några kilon så ändrar du bara fördelningen på tallriken, mer grönsaker och mer protein. Protein är det näringsintaget som mättar bäst och gör så att du håller dig längre. Tränar du styrketräning så är det viktigt att du får i dig en bra mängd protein då dessa är musklernas byggstenar.
  4. Se till att få i dig tillräckligt med vatten varje dag, det håller i gång magen och ser till att balansen i kroppen ligger bra.
  5. Krångla inte till det utan gör i stället det bästa av situationen. Ja, det är bra att äta nyttigt men det är också ok att äta onyttigt ibland. Det man ska tänka på är att om man till 80 % äter bra och rör sig så är det ok att ibland äta en pizza eller köpa lite lördagsgodis. Att lägga upp massa förbud leder sällan till något bra i slutändan utan det gäller att hitta en balans, det funkar inte i längden helt enkelt.
  6. Var snäll mot dig själv. Träna och ät för att må bra i dig själv, det handlar om att stärka sin kropp så att den orkar bära dig ett helt liv. Att unna sig lite choklad, vin och ost är också bra för själen och hälsan och minst lika viktigt som att röra på sig och äta grönsaker varje dag. Kom ihåg det!